NOVA ET VETERA • Souvislosti 2/2019


Pavel Preisner / Roztančená filigránská štamprlata


Pavel Preisner

Roztančená filigránská štamprlata

* * *

Uchem jehly provlíká se had. Tkadlec vetká klikatku do gobelínu.

* * *

Štíhlé lístky svinuté do spirály. Okolo kmene piští nitkovití skřítci. Není je vidět. Slyšet lze je.

* * *

Uvnitř chrámu sněží. Sakrální fraktály. V rámech oken kvetou mrazem vitráže.

* * *

Jeden obr tady a jeden obr tam. Dvojník prvého má šat z mechu. Dvojník druhého má šat z lišejníku. Dotýkají se špičkou svých nosů.

* * *

Spíš? Čpím. Čpím znojem. Poctivým potem. Potom, co se vzbudím, ponořím se v bázni do sakrální lázně.

* * *

Mezi větvičkami zlatého deště jsou vypnuté přetenké blanky. Když foukneš jako do bublifuku, bublina měňavkovitá sublimuje do nadkrásna.

* * *

V mezaninu v regálech zavařeniny. Ve skle kompoty. Převážně třešně. Jen v jedné sklence lebka havrana v medu. Skelet havraní hlavy obteklý vazkým lepkavým medem. Je to stará historie. Ale o tom až jindy.

* * *

Rybičky se slétnou pro rozdrolený rohlík. Pak rychle esíčkem do krajů rybníčku. Už už užovka diagonálně bez jedu jede. Plazí se sem.

* * *

Jen nepatrně mží. Tušeně. Odkudsi jakýsi ševel. Blíží se dítka. Mateřská školka. Mateřinka. Za vteřinku už déšť břinká o kastrol.

* * *

Záplatovaný automobil. Kapota samá lata. Karoserie slátaná jako pochmurná koláž. Zato podvozek je z ryzího zlata a kola se dovedou otáčet.

* * *

Vyšvihnutý lázeňský švihák. Pán od paní lékárníkové. Místo medikace léčebné kúry. Roztančená filigránská štamprlata.

* * *

V celé zahradě jedna jediná něžná sněženka. Za tenkou zdí zuří lvi.

Výtvarník a básník Pavel Preisner se narodil 24. listopadu 1970 ve Zlíně. Po maturitě na zdejším gymnáziu vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci (samostatný výtvarný obor). Žije v rodišti a vyučuje malbu a kresbu na Zlínské soukromé vyšší odborné škole umění. Vystavoval samostatně a participoval na mnoha skupinových výstavách. Je členem Romantického sdružení Roman. Debutoval básnickou sbírkou Ulomili (1996), dále vydal knihu básní Usuch (2000), básně v próze Budem nudlit (2005) a Cosi s čímsi (2016). Přítomné texty pocházejí ze souboru, který vychází v nakladatelství Archa ve Zlíně.     

     Vratislav Färber


>Na obsah
>Pošlete nám svůj komentář k tomuto článku
>Přímý odkaz na článek: http://www.souvislosti.cz/clanek.php?id=2404