LITERATURA • Souvislosti 4/2008


Mojmír Babáček / Bitva


Mojmír Babáček

Bitva

U stolu v hospodě sedí pět hostů. Na stole stojí rádio.

Host A: To jsem zvědav, jak ti naši dopadnou.

Host B: Maj starý samopaly a sou špatně cvičený.

Host C: Víš, co dokáže AK-čtyřicet-sedmička?     

Host B: Co?

Host C: To ti prolítne prsama a vzádu ti to vyrve záda.

Host B: No to je nadělení. To to dneska špatně dopadne.

Host C: Ty pitomče, AK-čtyřicet-sedmičky sou naše.

Host E: Všichni ste pitomci, ty utržený záda nedělaj AK-čtyřicet-sedmičky, ale střely dum-dum.

Host D: Jenže válku dneska nevyhrávaj samopaly, ale letadla.

Host C: No právě, naše letadla maj radary, který zaměřej protiletadlovou munici a hned na ni vyšlou vlastní střelu.

Host E: Jenže ty má soupeř taky.

Host C: Ale my máme lepší piloty. Já se vsadim, že vyhrajem.

Host D: Tak uzavřeme sázky?

Host A: Jasně, každej dá deset korun a řekne, jestli sází na nás nebo na soupeře. Já sázim na soupeře.

Host C: Já sázim na nás.

Host B: Já sázim na soupeře.

Host D: Já dávám na nás.

Host E: Já na nás. Poměr sázek tři ku dvěma na nás. V případě vítězství soupeře se vyplácí 15 korun, v případě vítězství našich se vyplácí 6 korun a 2 koruny zůstanou do příští bitvy.

Host A (k hodpodskému): Hele, je za pět minut osm, tak to pusť.

Hospodský pustí rádio.

Zazní znělka reklamy.

Rádio: Vstupte do naší armády. Poznáte nové kraje a seznámíte se se zajímavými lidmi. Navštivte nejbližší náborovou kancelář naší armády.

Hlasatel: Vážení posluchači. Po tragédii při posledním přenosu pokračuje stávka personálu televizních společností. Věříme tedy, že se dnes sešel celý národ u rozhlasových přijímačů. A už přepínáme na bitevní pole. Přímou reportáž z dnešní bitvy vám přináší akciová společnost Dum-Dum. Na bitevním poli jsou naši reportéři Josef Blahynka a Petr Vořech.

Blahynka: Tady Josef Blahynka, hlásím se vám z areálu bitevního pole. Na obou stranách jsou už zakopáni vojáci a technika. Každou chvíli by měla začít dělostřelecká příprava nepřítele. Naši vojáci jsou zakopáni v odolných zákopech, jejich okraje jsou zpevněny pytli s pískem. Po dobu dělostřelecké přípravy nepřítele se naši vojáci stáhnou do nedalekého krytu. Ano, už vidím, jak probíhají uličkami mezi zákopy a mizí v krytu. (Z rádia se ozvou výbuchy. Reportér je překřikuje.) Vážení posluchači, slyšíte to? Já neslyším vlastního slova. Teď přeběhnu za našimi vojáky do krytu. (Pauza.) Hlásím se vám z krytu. Tady panuje dobrá nálada, vojáci si naposledy upravují výstroj a dobíjejí zásobníky patronami. Pokusím se o rozhovor.

Blahynka: Dobré ráno, tak jak se cítíte před útokem?

Voják: No tak, já se cítím dobře, já sem kuchař.

Blahynka: Mohu se vás zeptat, jaké jste si dneska stanovil cíle?

Voják: No tak, hned jak skončí dělka, přesunu se k polní kuchyni a začnu vařit guláš.

Blahynka: Kolik porcí budete vařit?

Voják: No je tady asi tisíc vojáků, plánovaný ztráty jsou 10'3f%, tak 900 porcí.

Blahynka: Myslíte, že vám to vyjde? Co když budou ztráty nižší?

Voják: To se eště nestalo, aby ztráty byly nižší. Vždycky počítáme tak, aby nám to vyšlo. Ještě se nám nestalo, aby po bitvě někdo zůstal bez guláše.

Blahynka: Tak my budeme držet palce, ať vám to vyjde.

Blahynka: A co vy, vojáku, jak se cítíte před útokem?

Jiný voják: Rozflákáme jim držky.

Blahynka: Jak slyšíte, vážení posluchači, nálada vojáků je opravdu bojová...

Zdá se, že dělostřelecká příprava nepřítele už končí. Prozradím vám, vážení přátelé, že naše armáda teď chce vyrazit k překvapivému protiúderu. Pospíším si teď zpátky na své reportérské stanoviště.

Hospodký: Dáte si někdo pivo?

Host C: Jasně, dej všem, já to platim.

Během reportáže hostinský roznáší pivo.

Blahynka: Hlásím se vám znovu z reportérského stanoviště. Dělostřelecká příprava už skončila a naši vojáci jsou připraveni v poničených zákopech k překvapivému protiúderu. A už vidím, jak na pravém křídle vyrazil k útoku... kdo to tam je? Á, to je Jožka Mezera.

Host A: To je můj spolužák ze základky.

Blahynka: Běží přikrčeně k nejbližšímu křovisku, teď se rovná... a... a... a... zakopnul a padá. Ne nezakopnul, byl zastřelen a padá mrtvý k zemi. Ale to už vyráží k mohutnému překvapivému protiútoku celá naše hrdinná armáda. Přátelé, to je vřava. Bitevní pole je jako poseté našimi vojáky, tanky, obrněnými transportéry... a teď přilétají naše letadla... a do toho všeho výbuchy nepřátelských granátů. A už jsou tady i nepřátelská letadla. Začala nemilosrdná letecká bitva. Sleduji bitevní letoun Františka Mrázka. Jeho radary zachycují nepřátelské protiletadlové střely a cílí na ně obranné náboje. Je jakoby obklopen ohněm. Je to statečný chlapec, vybavený naší nejnovější technikou. Teď sám vystřelil útočnou střelu, ale byla zneškodněna protivníkem. Ale to už vyrazil do útoku i nepřítel. Teď teprve se ozvalo naše dělostřelectvo a zasypává nepřítele prudkou palbou. Na levém křídle vidím... ano to je František Kučera, doběhl vynikajícím sprintem do kráteru po našem dělostřeleckém granátu a zasypává z něj nepřítele krátkými dávkami ze samopalu. Teď naši saniťáci odnášejí z bitevního pole... ano, Františka Sedláčka, vynikajícího útočníka. Vypadá to, že přišel o nohu. Ano, zdravotník mu právě podvazuje tepny, aby nevykrvácel.

Z rádia se ozve znělka reklamy.

Rádio: Střel to, nebo scel to. Naše společnost vám zaručuje, že nikdy nezůstanete na holičkách, ani když nastupujete do útoku, ani když se stahujete do obrany, zaručeně funkční protézy a scelování tkáně, kulky, které proniknou i tou nejneprůstřelnější vestou, a celý náš neuvěřitelně rozsáhlý sortiment zboží. Prodejny AK'2d47 jsou otevřené 24 hodin denně.

Host B: Ať jdou do prdele s reklamou. Já chci vědět, jak sou na tom naši.

Rádio: Obtěžují vás chloupky na prstech? Náš gel je zaručeně odstraní. Poraďte se s odborníky, každý z nich vám doporučí gel Angel, jediný gel, který to doopravdy dokáže.

Host C (k hostinskému): Vypni to, kdo je na to zvědavej.

Host D: Jen to nech, dyť to hned zase začne.

Host E: To je stejně v hajzlu, že to nedávaj v televizi.

Blahynka: Hlásím se vám po kratičké přestávce. Tady na bojišti se hodně změnilo. Většina letadel už je sestřelená a teď se všechno soustřeďuje do tankové bitvy. Přátelé, to je válka! Právě teď vylezlo zpod mraků slunce, snad se chce také podívat na tu fantastickou bitvu. Škoda že bezpečnostní opatření nedovolují, abyste to všechno mohli sledovat přímo tady na bitevním poli. Promiňte, teď se mi dovolal jeden posluchač a ptá se na osud bývalého bitevního letounu Františka Mrázka. František bojoval jako lev. Kličkoval, unikal vrcholnou pilotáží nepřátelským střelám, které na něj směřovaly ze všech stran, a snad to s tím kličkováním i přehnal, když zavadil křídlem o přerostlý strom, několik dalších stromů svým letounem zpřerážel a zaryl se letounem do země. Pohřeb bude jako vždy příští pátek. Čest jeho památce. Au! Omlouvám se, právě mě zasáhla střepinka do tváře, předávám slovo kolegovi Vořechovi.

Vořech: Vážení přátelé, z bojiště se vám hlásí Vladimír Vořech. Bitva se pomalu chýlí ke konci. Moderní válka je neuvěřitelně rychlá. Všude po bojišti jsou rozeseté mrtvoly a z většiny tanků a obrněných transportérů se valí dým. Velitel naší armády zavelel k ústupu. Většina našich vojáků už je zpátky za bojovou linií. Jen několik zraněných vojáků ještě poskakuje směrem k zákopům. Nepřítel, snad z úcty k našim statečným vojákům, zastavil palbu. Nevím, jestli to můžeme považovat za vítězství. Vojáci se pomalu scházejí na guláš. Loučím se s vámi z bitevního pole a těším se, že se s vámi sejdeme zase u příští bitvy.

Ozve se časové znamení.

Hlasatel: Časové znamení ohlásilo 9 hodin. Zprávy. V dnešní bitvě se naší armádě nepodařilo postoupit a vrátila se do výchozích pozic.

Ozve se znělka reklamy.

Host A (k hostinskému): Vypni to.

Hostinský vypne rádio.

Host E: A je po všem.

Host C: Kdo teda vyhrál?

Host B: Já bych řek, že to byla plichta.

Host C: Vsadil někdo na plichtu?

Host E: Nikdo.

Host C: Tak z toho zaplatíme to pivo.

Host B: Ale ty si řikal, že to pivo platíš.

Host C: No jo, to sem ale myslel, že vyhrajem.

Hostinský: Tak sem s útratou a alou do práce.

Mojmír Babáček (1947) vystudoval FF UK, podepsal Chartu 77, začátkem 80. let emigroval do Spojených států, po sedmi letech se vrátil. Dnes žije v Turnově, pracuje jako stavební dělník.


>Na obsah
>Pošlete nám svůj komentář k tomuto článku
>Přímý odkaz na článek: http://www.souvislosti.cz/clanek.php?id=825